Întrebări frecvente

Cât costă un m2 de fereastră?
Cu câte camere trebuie să fie geamul/pachetul termopan?
Câte camere trebuie să aibă profilul PVC?
Ferestrele din plastic sunt dăunătoare pentru sănătate?
Produsele din PVC sunt dăunătoare pentru mediu?
Care feronerie e cea mai bună?
Pot fi schimbate ferestrele iarna?
Cum e mai bine de îngrijit ferestrele?
Feretrele din PVC trebuie schimbate mai des?
Care sunt avantajele ferestrelor VEKA?
În cât timp poate fi schimbată o fereastră?
Cum putem determina dacă geamul termopan e LowE?
Ce înseamnă o montare corectă a ferestrelor in plastic
Pe geamuri se condensează aburii (”transpiră”). Care sunt cauzele?



Cât costă un m2 de fereastră?

pret termopan

Cat costa un metru patrat de geam? Fiecare fereastră se calculează separat, conform dimensiunilor și configurației individuale. Tipul de ferestre termopan și configurația acestora influențează semnificativ prețul. Un șir de factori ca numărul de deschideri, culoarea profilului, mecanisme de protecție, glafuri, plase antiinsecte, pot crește de câteva ori prețul ferestrei.

Evident, putem calcula costul unui metru pătrat pentru fereastra respectivă, însă acest parametru într-o măsură foarte redusă ne va sugera dacă fereastra este scumpă sau ieftină.

<< înapoi >>

Cu câte camere trebuie să fie geamul/pachetul termopan?

pret termopan

Termopanul poate fi cu una, două sau trei folii de sticlă. Geamul cu două camere sau ”tripanul” este un termopan ce conține trei folii de sticlă. Este important de reținut faptul că numărul de camere nu asigură neapărat efectul dorit. Spre exemplu, un tripan cu grosimea de 32mm are practic aceleași caracteristici de izolare termică, precum un termopan simplu cu aceeași lățime. Izolarea termică se asigură mai degrabă prin grosimea termopanului decât prin numărul de camere.

Se recomandă ca tripanul să aibă o grosime de minim 38mm. În caz contrar, cheltuielile adiționale nu vor putea fi recuperate prin economii de energie. În cazul balcoanelor care nu sunt ”încălzite” se recomandă o singură folie de sticlă, preferabil de 6 sau 8mm, care costă mai puțin, însă asigură o mai bună protejare fonică decât un termopan cu ambele folii de 4mm.

<< înapoi >>

Câte camere trebuie să aibă profilul PVC?

Alegerea profilului în dependență de numărul de camere este mai degrabă o chestiune de marketing decât una tehnică. Criteriul de bază ce determină caracteristicile de izolare termică nu este numărul de camere, ci adâncimea cantului (grosimea ferestrei). Acesta variază de obicei între 60-70mm.

Profilele de 60mm (termopan 3 camere), de regulă, au un coeficient de transfer termic de 1,3-1,6. Profilele de 70mm (termopan 5 camere) protejază mai bine căldura din încăpere, având un coeficient de trasnfer termic între 1,0-1,4mm. Un profil cu patru camere și adâncimea cantului de 60mm are proprietăți de izolare termică similare profilului cu trei camere.

Dacă dorim o protejare și mai bună a încăperii de frigul de afară, putem opta pentru profile cu adâncimea cantului mai mare de 80 mm. Acestea au de obicei 6-7 camere.

termopane chisinau

<< înapoi >>

Ferestrele din plastic sunt dăunătoare pentru sănătate?

Produsele din PVC comercializate trec în mod obligatoriu testările chimice necesare și posedă certificate de inofensivitate.

Este intersiz de a produce ferestre din PVC care ar conține metale grele în stare nelegată. Pe de altă parte, produsele ce conțin metale grele în stare legate sunt absolut inofensive, fiind folosite chiar și la producerea cablurilor utilizate în medicină pentru perfuzii.

<< înapoi >>

Produsele din PVC sunt dăunătoare pentru mediu?

Produsele din PVC utilizate în producerea ferestrelor nu sunt biodegradabile, însă pot fi reciclate.

Pe de altă parte, ferestrele din PVC protejază mai bine căldura, reducând, astfel, considerabil emisiile de gaze dăunătoare în atmosferă.

Odată cu introducerea ferestrelor din PVC, au fost economisite milioane hectare de păduri, care ar fi fost utilizate pentru producerea ferestrelor tradiționale, din lemn.

Au fost aprobate numeroase programe europene de eficiență energetică ce compensează parțial cheltuielile legate de instalarea ferestrelor din PVC.

<< înapoi >>

Care feronerie e cea mai bună?

De obicei, primele probleme care apar în exploatarea ferestrelor sunt cele legate de feronerie.

În momentul montării unor ferestre standard, aproape toate tipurile de feronerie pot fi reglate corespunzător. Diferența între un sistem calitativ și unul necalitativ poate fi observată doar după un an sau chiar mai mult.

E recomandabilă selectarea unui producător de feronerie cu experiență considerabilă în domeniu.

<< înapoi >>

Pot fi schimbate ferestrele iarna?

O bună parte evită să comande ferestre iarna. Montarea este posibilă în condiții de până la minus zece grade. Unicul dezavantaj este răcirea încăperii în timpul montării.

Un avantaj al montării ferestrelor iarna e posibilitatea depistării imediate a eventualelor erori de montare sau producere.

<< înapoi >>

Cum e mai bine de îngrijit ferestrele?

termopane chisinau

E important de reținut că durata de viață a ferestrelor depinde de condițiile în care acestea sunt întreținute. Cel puțin o dată la trei ani e util de curățat și de uns garniturile de etanșare. După zece ani, acestea pot fi shimbate pentru a a-si păstra calitățile de izolare termică. În cazurile extreme, nu ezitați să apelați producătorul pentru a solicita servicii de reparatii termopane

<< înapoi >>

Feretrele din PVC trebuie schimbate mai des?

Termenul de exploatare a ferestrelor din PVC depinde în mare măsură de producătorul sistemului de profile. E important, de asemenea, ca în timpul producerii sau montării să nu fie comise erori, care ar duce la deformarea profilului din PVC.

Un sistem calitativ de profile poate avea o durată de exploatare de peste 50 ani. Cele de calitate proastă se deformează în timp schimbându-și culoarea.

<< înapoi >>

Care sunt avantajele ferestrelor VEKA?

Ferestrele VEKA au un șir de avantaje:

<< înapoi >>

În cât timp poate fi schimbată o fereastră?

În mediu, o fereastră poate fi montată în decurs de două ore, inclusiv timpul de demontare a ferestrei vechi.

<< înapoi >>

Cum putem determina dacă geamul termopan e LowE?

Putem verifica foarte simplu dacă geamul termopan e LowE, apropiind din exterior flacăra unei brichete sau a unui chibrit. Vom observa pe geam câteva reflectări ale luminii, din care una trebuie să fie de culoare diferită, de nuanță roșie

<< înapoi >>

Ce înseamnă o montare corectă a ferestrelor in plastic

montare geam

Procurarea ferestrelor din PVC este o decizie importantă. Atunci când este luată corect, costurile pot deveni o investiție, aducând economii de bani și timp.

În primul rând, se montează tocul ferestrei. Adâncimea acestuia se determină în comun acord cu proprietarul. Poziția se determină cu ajutorul unei nivele. În cazul când mai există ferestre care sunt sau urmează a fi montate, e necesar un telemetru pentru a determina poziția orizontală a acestora.

Elementele de fixare - șuruburi sau ancore pentru montare - se fixează pe toc la o distanță de maximum 70 cm.

E important de reținut că distanța între toc și perete nu poate depăși 3 cm. Dacă în timpul demontării s-a creat un gol mai mare, acesta trebuie completat cu alte material decât spuma poliuretanică.

După fixarea tocului, se montează cercevelele, geamurile și glafurile interioare și exterioare. E important ca ferestrele să fie prevăzute cu profil pentru fixarea glafurilor.

În cazul când glaful exterior se fixează direct pe toc, apare riscul ca apa să se strecoare sub toc, pătrunzând ușor în cameră. Aplicarea unui silicon calitativ poate doar reduce cantitatea de apă strecurată, însă nu poate împiedica acest proces.

<< înapoi >>

Pe geamuri se condensează aburii (”transpiră”). Care sunt cauzele?

Condensarea aburilor este o procedură naturală, ce are loc atunci când umiditatea în încăpere depășește punctul de rouă.

Atunci când pregătim mâncare, facem baie sau chiar respirăm, în atmosferă se elimină o anumită cantitate de vapori. O persoană elimină, prin piele și plămâni, circa un litru de apă pe zi. Chiar și florile de pe fereastră elimină permanent apă. Dacă încăperea nu e aerisită, umiditatea va crește până va depăși punctul de rouă.

Ferestrele vechi, de lemn, aveau o aerisire "naturală", prin numeroasele găuri formate în timp. Ferestrele noi, din PVC sau lemn tratat cu chituri și diferite rășini, sunt ermetice. Pentru a evita formarea condensului pe geamuri se recomandă aerisirea periodică a încăperii - cel puțin 20 min pe zi.

Totuși, sunt multe cazuri, când umiditatea e la un nivel acceptabil, însă pe fereastră apare condens.

Încălzirea inadecvată a încăperii

Este important ca aerul cald să poată circula liber, respectând principiul convecției: cel cald se ridică în sus, iar cel rece coboară. De aceea, ferestrele se montează de asupra caloriferelor. Pervazul interior nu trebuie să acopere mai mult de jumătate din calorifer, pentru ca aerul cald să poată circula nestingherit.

Dacă pervazurile sunt deja montate, pot fi făcute găuri în pervaz.

Geamul termopan este prea subțire sau necalitativ

Geamurile cu o singură cameră protejează mai slab căldura din încăpere, de aceea peretele geamului interior este mai rece decât în cazul geamurilor cu două camere. În zilele când temperatura de afară coboară semnificativ, pe geamul din interior e posibil să se formeze precipitat.

<< înapoi >>